W pierwszej części wpisu o sekretach pięknych włosów Azjatek poruszyłam tematy takie jak najczęstsze przyczyny słabej kondycji włosów, jak prawidłowo myć włosy, w jaki sposób nakładać odżywkę, znaczenie wcierek do włosów w azjatyckim rytuale pielęgnacyjnym i wpływ olejów na stan włosów. Jeżeli jeszcze nie przeczytałaś/eś pierwszej części, a powyższe kwestie są dla Ciebie interesujące kliknij tutaj:
SEKRETY PIĘKNYCH WŁOSÓW AZJATEK 1
Na stan naszych włosów wpływa wiele czynników, nasz rytuał pielęgnacyjny, odpowiedni dobór kosmetyków itd.. Nie można jednak zapominać o wpływie diety na nasz ogólny stan zdrowia i urodę. W Japonii 40-letnie kobiety wyglądają jak 20-latki. Wystarczy przejść się po Tokio, żeby zobaczyć ich promienną skórę i lśniące włosy. Dieta azjatycka uznawana jest za najzdrowszą na świecie, w Japonii jest zaledwie 3% otyłych ludzi. W niektórych japońskich firmach pracownicy są mierzeni w obwodach co roku, a jeżeli dane wskazują na ich otyłość, zostają otoczeni specjalną opieką, dzięki której wracają jak najszybciej do prawidłowej wagi.
Dieta japońska oparta jest na owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych, roślinach strączkowych, produktach sojowych i na rybach (które są dodatkiem do diety, nie głównym daniem). Spróbuj tej diety, a poczujesz się wspaniale!
SEKRET 1: ZIELONA HERBATA
Japończycy piją codziennie zieloną herbatę. Zielona herbata łagodnie stymuluje działanie układu krążenia i zapobiega zwężeniu się naczyń krwionośnych. Dzięki niej do cebulek naszych włosów będzie docierało więcej substancji odżywczych. W zielonej herbacie zawarte są witaminy A i E, wapń, potas, cynk, miedź i mangan. Zawiera flawonoidy, które zapobiegają wypadaniu włosów i przyspieszają ich wzrost. Polepszają elastyczność i odporność włosów na rozciąganie, a także niwelują pieczenie i swędzenie skóry głowy. Pij zieloną herbatę a Twoje włosy będą nawilżone i błyszczące.
Dietetyczna rada Asami: Pij zieloną herbatę najpóźniej 30 minut przed posiłkiem i 10 minut po posiłku. Zielona herbata wspomaga odchudzanie poprzez poprawę metabolizmu. Nie pij w trakcie jedzenia.
SEKRET 2: OWOCE I WARZYWA
W kuchni japońskiej świeże składniki, takie jak owoce i warzywa odgrywają znaczącą rolę. Czarne borówki są bogatym źródłem witaminy C, która poprawia cyrkulację krwi. Krążenie krwi w skórze głowy jest bardzo ważne dla włosów. Z tego też powodu Japończycy stosują wcierki do włosów, pobudzające krążenie krwi, takie jak firmy Kaminomoto. Zamiennikiem borówek mogą być truskawki, kiwi, pomidory i żółta papryka. Szpinak i brokuły również wpłyną pozytywnie na stan naszych włosów, zawierają beta karoten, żelazo i witaminę C. Soczewicazawiera bogactwo protein, żelazo, cynk i biotynę, które są bardzo ważne dla zdrowia włosów. W Japonii za najważniejsze warzywa uważa się wodorosty! Zawierają bogactwo witaminy C, błonnika, potasu i jodu.
Owoce i warzywa powinny być świeże. W Japonii na opakowaniach często podaje się nie tylko dzień, ale również godzinę pakowania. W japońskiej kuchni rzadko stosuje się mrożonki czy produkty w puszkach. Jedzenie powinno być shun, czyli sezonowe. Japońskie potrawy powinny być bliskie naturalnemu stanowi. Doprawiaj warzywa pastą miso, możesz wzmacniać ich smak również liśćmi shiso.
SEKRET 3: RYBY
Szczególnie wartościową rybą dla poprawy kondycji włosów jest łosoś, który zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, proteiny i witaminę D. Jeżeli łosoś nie należy do Twoich ulubionych ryb, mogę Ci również polecić makrele, sardynki i pstrąga. Japończycy konsumują blisko 10% złowionych na świecie ryb! Wielu uważa, że sekret długowieczności i zdrowia Japończyków tkwi właśnie w ilości spożywanych ryb.
CIEKAWOSTKA OD ASAMI: W siódmym wieku naszej ery japoński cesarz wydał edykt zakazujący spożywania zwierząt lądowych. Japończycy musieli przywyknąć do jedzenia ryb.
Innymi źródłami kwasów tłuszczowych są awokado i orzechy włoskie. Orzechy włoskie są jedynymi orzechami zawierającymi kwasy tłuszczowe omega. Zawierają również miedź, dzięki której włosy bardzo błyszczące.
JAPOŃSKI POSIŁEK
Klasyczne japońskie danie składa się z grillowanej ryby, miski ryżu, duszonych warzyw, owoców na deser i zielonej herbaty (pitej 10 minut po jedzeniu). Japończycy jedzą pięć razy więcej warzyw i kilkakrotnie mniej mięsa niż Amerykanie. Jeżeli już jedzą mięso to pokrojone na cienkie plasterki. Analizując składniki odżywcze wpływające na piękno włosów, zauważyłam niesamowitą rzecz – dieta Japończyków w zaskakujący sposób pokrywa się z tym, co warto jeść, żeby mieć elastyczne i gęste włosy. Za co kocham japońską kuchnię? Jest idealnym połączeniem smaku i dobroczynnych substancji odżywczych. Serdecznie polecam!
Obserwuj nas